středa 12. února 2014

Domácí proteinové tyčinky I. - Čokoládovo-mátová

Pořád zkouším dělat aspoň trochu zdravější varianty dobrot, které ráda mlsám. Vydržel někdo z vás prostě jen tak nejíst sladké?? Já teda ne. Člověk musí samozřejmě s mírou jíst i ty domácí sladkosti, protože to pořád jsou sladkosti. Ale jde i o to, že když nakoupíte kvalitní suroviny, tak domácí mlsání je určitě zdravější právě z toho důvodu, že v tom není tolik chemie, éček, a konzervantů.. (a stabilizátorů, dodal by manžel :D).

Dělala jsem 3 druhy tyčinek: čokoládovo-mátové, kešu-meruňkové, a Green Monster, tedy zelené tyčinky nacpané mladým ječmenem a rozdrcenou chlorellou :) Recepty přidám postupně, ale dnes sem dám můj nejoblíbenější,  asi ho budu dělat rovnou v trojité dávce :D


Do všech tyčinek jsem přidala proteinový prášek, ale ten můžete klidně vynechat. Otázka je, co by to udělalo s konzistencí - asi by stačilo přidat více sypkých přísad (vločky, mandle nebo jiné ořechy, případně kokos). Proteinový prášek ideálně bez umělých sladidel - v tom našem je stévie, ale i sukraloza :( no příště bych se polepšila! Utěšuju se tím, že tam toho je minimální množství no...

V žádné tyčince není přidaný cukr ani sirup (pokud nepočítáte čokoládu v těch mátových, což se dá vyřešit extraktem a bez čokolády). Sladkost zaručí datle a proteinový prášek.

Peprmintové tyčinky jsem našla na blogu Oh She Glows (vynikající blog!!), konkrétně tu: http://ohsheglows.com/2012/09/01/no-bake-peppermint-patty-bars-ii-naturally-sweetened-with-dates/. Tohle je jeden z nejlepších blogů podle mě (díky Jenny za tip!) Recept jsem upravila podle možností.


Čokoládovo-mátové proteinové tyčinky 
1 hrnek/200g sušených datlí bez pecky
1 hrnek vloček (ovesných, pokud chcete bezlepkové tyčinky, použijte bezlepkové ovesné vločky nebo pohankové třeba)
2 lžíce karobu
2 odměrky proteinového prášku (cca 50 g) - máme příchuť čokoláda, což je do těchto tyčinek ideální
špetka mořské soli
1/4 hrnku vlašských ořechů nebo kešu
1/2 hrnku neloupaných mandlí
100g čokoládek Mint Thins (prodávají v Lidlu), nebo After Eight
2 lžíce konopného semínka

1. Datle namočíme na cca 15 minut do teplé vody (vážně jen na těch 15 minut, pak z toho byla nechutná kašička :) ), poté slijeme vodu a tyčovým mixérem rozmixujeme tak, aby tam byly co možná nejmenší kousky.

2. Vločky, ořechy, mandle a konopné semínko dáme do mixéru a rozmixujeme na prášek.

3. Přidáme karob a sůl.



4. Peprmintové čokoládky nakrájíme na malinké kousky, a vznikne nám tato na pohled nevábná, ale chutná hmota :)

5. Datlovou kaši a peprmintovou "kaši" přidáme k rozmixovaným sypkým ingrediencím, a pořádně promícháme. Pokud máte food processor, použijte - já jsem míchala kvalitně rukama a taky to šlo :) Výsledné těsto by se nemělo moc lepit na ruce, ale měla by jít snadno udělat kulička z těsta.

6. Těsto nasypene rovnoměrně na plech (22x28 cm, jestli máte větší, je potřeba zvýšit dávku) a ručním válečkem natlačíme, aby vznikla cca 1 cm vrstva. Dáme na půl hodiny do mrazáku, aby těsto ztuhlo. Poté rozkrájíme na požadovanou velikost. Já měla 12 tyčinek.



7. Každou tyčinku jsem zvlášť zabalila do pečicího papíru, aby se mi dobře přenášela (na H.E.A.T, do práce, do kabelky).

Budu ráda, když tyčinky vyzkoušíte (klidně i bez proteinového prášku) a podělíte se o své postřehy či fotky, nebo i nápady na další příchutě! :)


3 komentáře:

  1. Jsou skvělý a rychlý! Vynechla jsem čokoládičky a přidala tři datle navíc a pěkně se to propojilo. Chtěla jsem se jen zeptat jak je to s trvanlivostí. Chystám se v žáří na trek do Nepálu a ráda bych je vzala s sebou. Nemáš už zkušenost?
    Díky
    Marie

    OdpovědětVymazat
  2. no já jsem dělala jednu várku tyčinek na konci června, a teď mám ještě asi dvě v ledničce a jsou v pohodě... je teda fakt že je jsem dou tyčinku zabalila a svářečkou na folie svařila - to bych ti doporučila na takovou cestu... mela jsem to celou dobu v ledničce teda.. ale myslim že by to mělo vydržet.. :)

    OdpovědětVymazat
  3. S trvanlivostí je to ok :) potvrzuji. Mám jich ještě 5, právě jednu ujídám a je pořád úplně v pohodě i v pečícím papíru.
    Nenahodíš ty další recepty? :)

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když se v komentářích podělíte o své zkušenosti, připomínky a rady!
Pavla